Fekete áfonyás rizstorta




Hozzávalók egy 25 cm átmérőjű tortához:

1 bögre kerek szemű rizs
3 bögre magas zsírtaltalmú tej
1 zacskó instant zselatin fix
ízlés szerint cukor

100 gr fagyasztott fekete áfonya
1 zacskó (12 gr) piros tortazselé
250 ml víz
2-3 csapott evőkanál cukor


1. Egy 20 centiméter átmérőjű kapcsos tortaforma aljára terítsünk sütőpapírt.
2. Főzzük meg a rizst a tejben. Ha megpuhult zárjuk el a lábos alatt a lángot, adjunk hozzá anyni cukrot, amennyitől számunkra kellemes lesz az íze. 2-3 evőkanélnyi általában elegendő.
3. Amíg a rizs még meleg keverjük hozzá a zselatint, és öntsük az egészet az előkészített formába. Ne töltsük tele a formát, a  pereme alatt hagyjunk 1 centiméternyit üresen, ide kerül majd az áfonya és a zselé. Nyomkodjuk le a tejberizst egy evőkanál domború oldalával, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
4. 2-3 órára tegyük hűtőszekrénybe.
5. A tortazselé csomagolásán látható utasítás szerint készítsük el a zselét.
6. Osszuk el a kiengedett és lecsepegtetett áfonyát a lehűlt torta tetején, öntsük rá a zselét, és hagyjuk megdermedni. Fél órára tegyük vissza a hűtőbe.
7. Lazítsuk meg a forma oldalát, majd egy kést húzzunk végig a torta oldala és a forma között. Ez után már könnyedén le tudjuk venni a tortaforma oldalát a tortáról. Mivel a tortánk meglehetősen tömör akár a zselés oldalára is állíthatjuk amíg levesszük róla a forma alját és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ez után fordítsuk újra a "talpára"  és helyezzük egy szépséges tortatálra.