Tej és tojásmentes epertorta





Hozzávalók a piskótához:

250 ml növényi tej (nálam bolti zabtej)
100 gr barna cukor
250 gr teljes kiörlésű tönkölyliszt
1 cs bio borkő sütőpor (DM)
6 ek olaj (nálam oliva)

Hozzávalók a krémhez:
50 gr étkezési keményítő
3 púpozott evőkanál nyírfacukor (ízlésfüggő)
1 vacsi bio vaníliás cukor
500 ml növényi tej (nálam bolti zabtej)
100 gr növényi margarin (nálam Liga)
300 ml növényi tejszín (nálam cukrozatlan Hulala )
2 késhegynyi kurkuma

piros zselé (nálam most sima bolti, de gyümölcsléből és agar-agarból is készülhet)

A piskótához mindent beletettem a keverőgépem táljába, és összekevertettem vele. Kivehető aljú gyümölcstorta formába tettem, és 180 C-on készre sütöttem (tűpróba).

A krémhez a keményítőt összekevertem a cukorral, vaníliás cukorral és a kurkumával (ez utóbbitől lesz szép sárga a krém színe) és annyi tejjel, hogy folyékony állagú legyen a massza. A többi tejet felforraltam, majd hirtelen beleöntöttem a keményírős keveréket a forró tejbe, és addig kevergettem, amíg sűrű pudingot nem kaptam. Levettem a tűzről és hagytam kihűlni.

A Hulalából kemény habot vertem (ha csak cukrozottat kapunk (rózsaszín dobozos), akkor valószínűleg nem is kell a krémbe cukor. Az enyém cukrozatlan (sárga dobozos) volt, ezért került a főzött pudingba cukor), majd hozzákevertem a kihűlt pudinghoz.

A kihűlt piskóta közepét kikapargattam (lehet belőle pl golyókat gyúrni, vagy nyalókasütit alkotni),  és a lukba beleöntöttem a krémet. Kiraktam eperrel a tetejét, és raktam rá egy kevés piros zselét.

Eredeti recept innen.