Pamutgombolyag torta cicával


Hozzávalók:

400 gr finomliszt
2 ek sütőpor
400 gr vaj
500 gr cukor
4 tojás
400 ml langyos víz
100 gr cukrozatlan kakaópor
500 gr marcipán (nagy része rózsaszínre színezve, egy kevés feketére színezve, és egy egész kicsi gombóc natúron hagyva)

1. Keverjük össze a vizet a kakaóval.
2. Keverjük össze a lisztet a sütőporral.
3. Habverővel keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat is.
4. Keverjük össze a vajas-cukros részt először a lisztes résszel, majd a vizes kakaós résszel.
5. 180 C-os sütőben, két félgömb alakú formában süssük készre a piskótákat.
6. A kihűlt két félgömböt baracklekvárral ragasszuk össze, majd kenjük be a gömb külső részét is lekvárral.



7. Nyújtsuk ki a rózsaszín marciánt


8. Helyezzük a tortagömbre



9. Simítsuk el


10. Vágjuk le a felesleget. Nem baj, ha nem lesz tökéletesen sima, hiszen úgyis beborítjuk még a marcipán "fonallal", ez a réteg csak azért kell a tortára, hogy a fonalszálak között ne a barna piskóta látszódjon ki, és szebb legyen a végeredmény.


11. Kezdjük el kialakítani a gombolyagot. Ehhez egy ügyes kis szerkezetet használhatunk, melynek segítségével egyenletes átmérőjű szálat alkothatunk egyszerűen. Egy adag marcipánból kicsit több, mint 1,5 méternyi "fonal" készíthető a közepes átmérőjű luk használatával.








A szálakat úgyhelyezzük el a gömbön, hogy úgy  nézzen ki, mint egy kézzel feltekert fonalgombolyag.


13. Ez után már csak fel kell helyeznünk a cicát, és úgy elhelyezni az utolsó szál fonalat, mintha a cicus éppen most gabalyodott volna bele :-)





A torta ötlete Debbie Brown könyvéből származik.