Hozzávalók 13 - 14 darabhoz:
200 gr finom liszt
80 gr porcukor
150 gr vaj
1/2 teáskanál vanília kivonat
1 tojás sárgája
1 evőkanál tejföl
eperlekvár
200 gr étcsokoládé
50 gr vaj
piros és zöld marcipán
- Keverjük össze a porcukrot a liszttel, majd morzsoljuk bele a vajat. Gyorsan dolgozzunk, nehogy a kezünk melegétől túlságosan megolvadjon a vaj.
- Adjuk hozzá a vaníliát, tojást és a tejfölt is, majd gyúrjuk össze. Nyújtható állagúnak kell lennie. Ha túl kemény lenne adjunk hozzá még egy kevés tejfölt, ha túl lágy, akkor kevés lisztet.
- Nyújtsuk ki , szaggassunk belőle kis kőröket pogácsa szaggatóval (26-28 korong lesz belőle), vagy egy kb 6 cm átmérőjű pohárral, helyezzük őket egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre, majd tegyük be 10 percre a hűtőbe.
- Amíg a korongjaink a hűtőben pihennek kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra.
- Süssük a kekszeket kb 10 percig, akkor jó, ha már átsültek de a szélük még nem barnult meg.
- Vegyük ki őket a sütőből, és tegyük egy rácsra, hogy kihűlhessenek.
- A szobahőmérsékletű kekszek felét kenjük meg eperlekvárral, majd borítsuk be őket 1-1 üres keksszel.
- Gőz felett - esetleg mikróban - melegítsük össze a csokoládét és a vajat, majd öntsük le a keverékkel a keksz szendvicseket. Egy késsel, vagy egy kiskanál hátával is elsimírhatjuk a csokoládét a kekszek tetején és oldalán.
- Amíg még olvadt a csokoládé helyezzük a kekszek tetejére a marcipán epreket.