Epres ishler



                                          Hozzávalók  13 - 14 darabhoz:
                                          200 gr finom liszt
                                          80 gr porcukor
                                          150 gr vaj
                                          1/2 teáskanál vanília kivonat
                                          1 tojás sárgája
                                          1 evőkanál tejföl

                                          eperlekvár
                                          200 gr étcsokoládé
                                          50 gr vaj
                                          piros és zöld marcipán

  1. Keverjük össze a porcukrot a liszttel, majd morzsoljuk bele a vajat. Gyorsan dolgozzunk, nehogy a kezünk  melegétől túlságosan megolvadjon a vaj.
  2. Adjuk hozzá a vaníliát, tojást és a tejfölt is, majd gyúrjuk össze. Nyújtható állagúnak kell lennie. Ha túl kemény lenne adjunk hozzá még egy kevés tejfölt, ha túl lágy, akkor kevés lisztet.
  3. Nyújtsuk ki , szaggassunk belőle kis kőröket pogácsa szaggatóval (26-28 korong lesz belőle), vagy egy kb 6 cm átmérőjű pohárral, helyezzük őket egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre, majd tegyük be 10 percre a hűtőbe.
  4. Amíg a korongjaink a hűtőben pihennek kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra.
  5. Süssük a kekszeket kb 10 percig, akkor jó, ha már átsültek de a szélük még nem barnult meg.
  6. Vegyük ki őket a sütőből, és tegyük egy rácsra, hogy kihűlhessenek.
  7. A szobahőmérsékletű kekszek felét kenjük  meg eperlekvárral, majd borítsuk be őket 1-1 üres keksszel.
  8. Gőz felett - esetleg mikróban - melegítsük össze a csokoládét és a vajat, majd öntsük le a keverékkel a keksz szendvicseket. Egy késsel, vagy egy kiskanál hátával is elsimírhatjuk a csokoládét a kekszek tetején és oldalán.
  9. Amíg még olvadt a csokoládé helyezzük a kekszek tetejére a marcipán epreket.